Нові рекомендації від ВООЗ

Немає доказів того, що препарат покращує показники госпіталізованих пацієнтів, незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Про це повідомили на сайті ВООЗ.

Читайте також Скільки людей може померти від коронавірусу в Україні, – невтішний прогноз

Нові рекомендації від ВООЗ розробила група із 28 експертів у сфері клінічної допомоги, 4 пацієнти та 1 спеціаліст з питань етики. Загалом група провела 4 дослідження препарату, в яких брали участь 7 тисяч учасників.

Що виявили дослідники

Результати не показали значного впливу препарату Ремдесивіру на шанси пацієнтів до одужання, а також необхідність підключення до апарату штучної вентиляції легень (ШВЛ).

Втім, у ВООЗ відзначили, що потрібні додаткові дослідження, аби виявити вплив препарату не певні групи пацієнтів.

Ремдесивір застосовують в Україні

До слова, Ремдесивір є в оновленому протоколі лікування пацієнтів з COVID-19, його використовують при тяжкому чи критичному перебігу хвороби.

Міністерство охорони здоров'я України закупило партію препарату, а від 10 листопада ліки передали у лікарні регіонів.

Що відомо про препарат Ремдесивір

  • Внутрішньовенний препарат, який розробила американська компанія Gilead Sciences для боротьби з лихоманкою Ебола, але препарат виявився неефективним у боротьбі з цією інфекцією.
  • На початку пандемії COVID-19 Ремдесивір називали одним з найперспективніших засобів для лікування коронавірусу. Під час перших клінічних випробувань він демонстрував певні успіхи.
  • Втім уже на початку жовтня деякі пацієнти з COVID-19, які приймали Ремдесивір, отримали серйозні побічні ефекти – порушення в роботі нирок.