Підручник залишиться рекомендованим МОН

Підстав для скасування з підручника грифу "рекомендовано міністерством" немає. Так відповіли в освітньому відомстві на запит Hromadske.

Більше на тему У підручнику з хімії вчать, що сода лікує рак: дані взяли з сайту для пенсіонерів

У МОН наголосили, що для освіти необхідне залучення різних навчальних ресурсів, що дозволить "критично оцінювати інформацію, отриману з різних джерел, зокрема й хімічну".

В міністерстві кажуть, що авторка Марія Савчин всього-на-всього хотіла подати якомога більше цікавої інформації.

У відомстві виправдовуються, що дані про властивості соди розмістили з позначкою "Увага!" та зауваженням, що слід порадитись з лікарем.

Дослідження в медицині засвідчують, що сода інколи ефективніша за синтетичні ліки, оскільки вона входить до складу крові й у разі внутрішньовенного введення відновлює її нормальну структуру,
– мовиться у відповіді міністерства.

Аргументи від МОН на захист скандального уривка:

  • Нобелівський лауреат з фізіології та медицини Отто Варбург довів, що однією з причин виникнення раку є "порушення засвоєння клітинами кисню через те саме закислення організму". Отож, звичайна сода може зменшити вплив негативних факторів і відновити кислотно-лужний баланс.
  • У МОН також цитують публікацію з одного з українських ресурсів. У ній згадується радянський лікар Іван Неумивакін — адепт альтернативної медицини, та вказується, що вживання соди "вирішує багато різних проблем зі здоров'ям".
  • Також, зазначили у Hromadske, в освітньому відомстві нагадали і про італійського лікаря Туліо Сімончіні, що стверджував, що рак – грибкове захворювання і не потребує хіміотерапії. Цього медика у 2006 році позбавили ліцензії.

скандал з содою у підручнику з хімії
Скандальний фрагмент з підручника / Фото з фейсбуку Інни Доміної