Дослідники з CDC виявили, що на заході США деякі люди були інфіковані коронавірусом SARS-CoV-2 ще на початку грудня 2019 року. Результати моніторингу оприлюднені у журналі Oxford Academic.

Цікаво Одне весілля, 177 хворих, 7 померлих: наочно про те, як поширюється коронавірус

Окрім того, у мешканців інших штатів виявляли антитіла на початку січня ще до того, як у тих регіонах почали реєструвати перших хворих

Вчені вважають малоймовірним те, що ці антитіла були вироблені для приборкання інших коронавірусів, оскільки 84 зразки мають нейтралізуючу дію, специфічну саме для SARS-CoV-2.

Науковці підкреслили, що за зразками неможливо встановити, яким чином та де люди підхопили інфекцію.

Це вже не перше повідомлення, яке свідчить про інфікування коронавірусом людей за межами Китаю до початку 2020 року. Зокрема, у 2019 році сліди коронавірусу були помічені у Франції та Італії.

Чому не варто панікувати та вдаватися у теорії змови

  • Те, що Китай повідомив про спалах коронавірусу наприкінці грудня не означає, що хвороба тоді й виникла. Ще раніше було достеменно відомо, що деяких людей госпіталізували у Китаї вже на початку грудня 2019 року.
  • Згідно з останніми даними від китайських ЗМІ, нульового пацієнта з коронавірусом зареєстрували ще у листопаді. Так, в урядових записках є свідчення про те, що 55-річний житель провінції Хубей інфікувався невідомою хворобою. Поки що його офіційно вважають нульовим пацієнтом.
  • Оскільки на той час між країнами було вільне транспортне та авіасполучення, не дивно, що вірусу вдалося проникнути за межі Китаю до того, як уряд заблокував провінцію Хубей. Нагадаємо, що ці суворі обмежувальні заходи в регіоні ввели аж 23 січня.