Екскерівник Державної санітарної служби Святослав Протас запевнив, що поведінка влади з карантином нагадує поведінку мавпи з гранатою. Таку думку він висловив в ефірі 24 каналу.

Актуально Якщо держава ухвалить рішення про локдаун, то його повинні виконувати усі, – Садовий

Карантин вбиває українців

За його словами, карантин вихідного дня – це дешевий та шкідливий інструмент, який вбиває людей.

Карантинна історія – для хворих, а не для здорових людей. Замість того, щоб ізолювати хворих, ми ізольовуємо сотні здорових людей,
– зазначив Протас.

Чи потрібно вводити тотальний карантин

Він запевнив, що напередодні похолодання взагалі немає змісту вводити тотальний карантин. Адже при температурі нижчої за 5 градусів Цельсія, припиняється циркуляція збудників респіраторних захворювань. Так в Україні буде певна стабілізація епідеміологічної ситуації.

"Потрібно провести переговори з церквами та з місцевою владою для того, щоб мінімізувати можливі розважальні заходи й уникнути скупчень людей", – сказав експерт. Також він додав, якщо зараз ввести карантин, то можна спровокувати більш масштабну третю хвилю коронавірусу.

Карантин вихідного дня – політично вмотивоване рішення

На думку екскерівника Державної санітарної служби, карантин вихідного дня – політично вмотивоване рішення. Воно було пов'язане винятково з проведенням другого етапу місцевих виборів.

Я вважаю, що за це повинні нести не тільки політичну, а й кримінальну відповідальність. Інструментом потрібно вміти вдало користуватися,
– ствердив Протас.

Формування колективного імунітету

За словами експерта, наразі третина населення України перехворіла або хворіє на COVID-19. Це свідчить про початок формування колективного імунітету. Тобто означає, що темпи поширення інфекції зменшуватимуться природним шляхом.

Він також додав: "Коли понад половина населення перехворіє, то захворюваність піде на спад. Вірус через кожну другу людину зустрічатиме імунізовану і не поширюватиметься далі".

Карантин в Україні: коротко

  • В Україні можуть ухвалити тотальний локдаун вже найближчим часом. Адже карантин вихідного дня був розрахований лише на 3 тижні.
  • Є декілька варіантів розвитку подій. Одна з ймовірних дат жорсткого карантину – з 25 грудня по 17 січня.
  • Інший варіант – це повний локдаун з 7 до 20 грудня.

Карантин в УкраїніКарантин в Україні / Інфографіка 24 каналу