На норковій фермі у районі Йонава коронавірус підтвердили у 3 працівників. Про це повідомляє видання LRT з посиланням на Національний центр громадського здоров'я.

До теми Прем'єрка Данії розплакалася на фермі, де знищили норок

Зазначається, що усі пацієнти мають типові симптоми, але вони не входять до групи ризику. Нині епідеміологи досліджують штам вірусу, аби зрозуміти, чи є він небезпечним.

Буде здійснено генетичний аналіз вірусу як у норок, так і в заражених людей, і лише після цього можна буде сказати, наскільки він небезпечний… Ми повідомимо про це, щойно отримаємо відповідь,
– розповів міністр охорони здоров'я Литви Ауреліус Верига.

Чи знищуватимуть у Литві норок через коронавірус

Верига заявив, що спершу необхідно оцінити усі ризики. Подальшу долю тварин ухвалюватиме Державна служба з продовольчої безпеки та ветеринарії, але після того, як вчені визначать небезпеку штаму.

Директор однієї з ферм, на якій стався спалах, сподівається, що знищення усіх тварин вдасться уникнути.

Я певен, що Литва не почне робити те, що зробила Данія, це повністю абсурдно. Я не вірю, що це може статися, бо небезпека для людей виявилася не такою значною, як спершу подумали у Данії,
– заявив він.

Він зауважив, що поки що важко сказати, чи зможуть підприємці розраховувати на якусь компенсацію у випадку вибракування норок. Втрата однієї тварини коштуватиме фермі 30 євро.

Спалах коронавірусу серед норок у Литві: що відомо

  • У Литві виявлення коронавірусу на фермах почали після того, як майже 170 тварин на фермі Danmink раптово померли. Пізніше аналіз встановив у них наявність SARS-CoV-2.
  • Згодом на цій та другій фермі померли ще понад 150 тварин.
  • В уряді сподіваються, що у випадку спалахів коронавірусу на інших фермах, вони не стануть приховувати цю інформацію від влади.
  • Загалом у країні є 86 хутрових ферм, на яких тримають 1,6 мільйона норок.