Вчені з Єльського університету виявили, що єдина доза псилоцибіну може знизити частоту мігрені на 50% щонайменше на два тижні. Про попередні результати дослідження повідомляє New Atlas.

До теми В Канаді дозволили їсти галюциногені гриби, але не усім

Команда вчених з Єльського університету провела перше подвійне сліпе дослідження з контрольною групою впливу помірних доз псилоцибіну на частоту й інтенсивність мігрені. У ньому взяли участь 10 добровольців.

Кожен учасник дослідження пройшов 2 курси лікування – один з плацебо, а інший з психоделіком. Впродовж усього експерименту добровольці вели щоденники головного болю.

У порівнянні з плацебо одна доза псилоцибіну скорочувала частоту мігрені приблизно наполовину впродовж двох тижнів, поки йшли спостереження. До того ж під час нападів мігрені за ці 2 тижні інтенсивність болю і функціональне порушення знизилися приблизно на 30%,
– розповів один з авторів дослідження Еммануель Шиндлер.

Але найбільшим відкриттям стало те, що учасники, у яких спостерігали найбільші зміни у стані свідомості, демонстрували найменше зниження больових відчуттів.

Це говорить про те, що доцільно відокремлювати психотропний ефект препарату від терапевтичного. Цього можна досягнути двома шляхами – шляхом прийому мікродоз або вивченням механізму, який запобігає мігрені та створення на його основі фармакологічних засобів.

Що варто знати про псилоцибін

  • Перша хвиля досліджень психоделіків проходила ще у 1960 роках. Це був перспективний напрямок вивчення можливостей ЛСД або грибів в лікуванні головного болю. Ще тоді вчені встановили, що вони активують рецептори 5-HT2A, тим самим полегшуючи хронічну мігрень.
  • На початку 70-х психоделіки визнали наркотиками і криміналізували, тож такі дослідження одразу заморозили. Їх почали відновлювати лише на початку XXI століття.
  • Наприкінці 2018 року Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) надало псилоцибіну статус "проривної терапії" і схвалило випробування галюциногенних грибів для лікування депресії.
  • Псилоцибін показав успіх як потенційний метод терапії та лікування депресії, а також низки інших психічних розладів.
  • Під час досліджень речовина проявила себе як ефективна терапевтична допомога пацієнтам з термінальною стадією раку.
  • Влітку 2020 року влада Канади надала доступ до псилоцибіну 4 пацієнтам з невиліковною стадією раку. У листопаді уряд країни офіційно дозволив його вживати людям, які страждають від депресії.
  • Попри успішність досліджень, процес легалізації психоделіку як медичного препарату лише розпочався. Політичні та суспільні норми перешкоджають проведенню досліджень, а неможливість отримання великої вигоди з продажу природної речовини, яку неможливо запатентувати, позбавляє вчених фінансування з боку фармацевтичних компаній.