Законодавче підґрунтя для знищення норок

Але уряд залучився підтримкою парламенту, пише видання Associated Press. Так, провладна партія соціал-демократів, яка не має більшості в парламенті, змогла домовитися з ще чотирма партіями, які заявили, що готові проголосувати за законопроєкт.

Читайте також У Данії зафіксували 214 випадків передачі коронавірусу від норок до людини

Документ передбачає знищення усіх норок в країні, а також забороняє розводити їх до кінця 2021 року. Водночас парламентарі ще не погодили питання компенсацій норковим фермам.

Наразі не відомо, коли саме відбудеться голосування щодо цієї ініціативи уряду.

Що відомо про спалах коронавірусу в норок

  • Мутацію коронавірусу у норок виявили на 283 данських фермах. Інфекція може передаватися людям, однак наразі немає жодних доказів того, що ця версія коронавірусу більш небезпечна чи стійкіша до вакцин.
  • До слова, в Данії є понад 1100 норкових ферм, на яких працює близько 6 тисяч людей. Це загалом 40% світового виробництва норкового хутра.
  • 12 листопада у зв'язку з рішенням уряду Данії компанія Kopenhagen Fur, що об'єднує виробників хутра, оголосила про закриття. Закриття Kopenhagen Fur відбудеться упродовж наступних 2 – 3 років.

До теми Чи загрожує Україні мутований коронавірус у норок: в МОЗ розповіли про нову загрозу

Наголосимо, що у ВООЗ розкритикували Данію за ініціативу вбивства тварин, адже коронавірус мутує постійно і поки що немає жодних підтверджень, що його нова версія є небезпечною.

Чому коронавірус мутує

Коронавірус – це РНК-вірус, тобто сукупність генетичного матеріалу всередині білкової оболонки. Коли вірус РНК вступає в контакт з господарем, то одразу створює нові копії себе, які продовжують інфікувати інші клітини. Важливо розуміти, що такі зміни для РНК-вірусів є нормальними, адже це їхня природа.