Як зауважив Максим Степанов в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера", коли Україна отримає препарат, пріоритетним завданням буде вакцинація людей з груп ризику. Про це повідомляє 24 канал.

До теми Деякі експрезиденти США готові публічно вакцинуватися проти COVID-19: хто саме

Він підкреслив, що спершу в Україні будуть вакцинувати групи ризику, зокрема медиків, освітян та літніх людей.

Я, слава Богу, не відношусь поки до групи ризику. По-перше, я перехворів... Там будемо дивитися. Моє завдання – щоб ми вакцинували в першу чергу тих людей, які цього потребують,
– заявив міністр охорони здоров'я.

Втім, коли Шустер уточнив, чи готовий Степанов особисто вакцинуватися від коронавірусу, адже набутого імунітету вистачить приблизно на 3 місяці, міністр відповів: "звісно, я буду".

Народний депутат України та президент клініки "Борис" Михайло Радуцький також готовий вакцинуватися проти COVID-19. Він заявив, що навіть готовий особисто поїхати в Лондон та зробити щеплення вакциною від компанії Pfizer, якщо з'явиться така можливість.

Зауважимо, що 55% опитаних з 2 500 українців готові зробити щеплення проти COVID-19, якщо це буде безкоштовно. Натомість заплатити за такий препарат та вакцинуватися готові лише 35%.

Чи готові українці вакцинуватися інфографіка 24 канал
Чи готові українці вакцинуватися / Інфографіка 24 каналу

Скільки у світі є вакцин від COVID-19

  • Останній етап клінічних випробувань пройшли лише 3 вакцини – від компаній Pfizer та BioNTech, Moderna, а також препарат з Оксфордського університету.
  • Ефективність вакцини від компанії Moderna становить 94,1%, а проти важкої форми коронавірусу – 100%. Єдиний її мінус – вона найпримхливіша до зберігання.
  • Натомість ефективність вакцини від Pfizer та BioNTech становить до 95%, а для літніх людей – 94%.
  • Оксфордська вакцина продемонструвала лише 70% ефективності, але вона може зберігатися у найпростіших умовах. Тобто безперешкодно зможе потрапити у будь-яку країну світу.