Управління з контролю лікарських засобів і виробів медичного призначення визнало вакцину безпечною та схвалило її для використання. Вакцинація людей з пріоритетних груп може розпочатися найближчими днями, повідомляє BBC News.

До теми Вакцина від Moderna ефективна на 100% проти важкої форми коронавірусу: заява компанії

Вакцина проти коронавірусу від компаній Pfizer та BioNTech стала найшвидшою в історії. Від ідеї до реалізації минулого менше ніж рік.

Міністерство охорони здоров'я країни заявило, що препарат відповідає суворим стандартам безпеки, якості та ефективності. Використання вакцини розпочнеться вже наступного тижня, натомість люди з пріоритетних груп можуть зробити щеплення вже найближчими днями.

Національна служба охорони здоров'я Великобританії готова до цього, так що з початку наступного тижня ми почнемо в нашій країні програму вакцинації населення проти COVID-19,
– заявив міністр охорони здоров'я Великобританії Меттью Хенкок.

Влада країни замовила 40 мільйонів доз препарату. Оскільки це двокомпонентна вакцина, її повинно вистачити для імунізації 20 мільйонів людей.

Нині у країні вже організовують центри вакцинації. Загалом на постачання очікують 50 лікарень

Що відомо про вакцину проти COVID-19 від Pfizer та BioNTech

  • Ефективність вакцини становить до 95%, а для літніх людей – 94%.
  • Це двокомпонентний препарат. Другу дозу вводять на 28 день після першої вакцинації.
  • Особливість цієї вакцини в тому, що вона містить РНК вірусу, в якій закодовано ділянку одного з генів SARS-CoV-2. РНК проникає клітини, після чого вони напрацьовують вірусний білок, аби організм формував імунітет.
  • Клінічне випробування III фази розпочали 27 липня 2020 року, у ньому взяла участь 43 661 людина. В результаті важкий перебіг коронавірусу виник всього у 10 добровольців. Причому 9 з них були серед тих людей, яким кололи плацебо.
  • Серйозні побічні ефекти відсутні.
  • Вакцина має один недолік – дуже складні умови для зберігання, а особливо наднизька температура. Тож її буде складно доставити до віддалених місцевостей та бідних країн. Розробники обіцяють це вирішити у другій половині 2021 року.