Компанії-розробники очікують на дозвіл на застосування їхньої вакцини проти коронавірусної інфекції в ЄС вже до кінця поточного року. Про це повідомляє видання CNBC.

Читайте також Pfizer чи Moderna: порівняння вакцин, які ефективні проти коронавірусу

BioNTech і Pfizer вже подали заявку на екстрене схвалення в Управління з нагляду за продуктами харчування і ліками США (FDA) быльше тижня тому. FDA проведе засідання 10 грудня, тоді буде прийнято рішення про затвердження.

Гендиректор Pfizer Альберт Бурла назвав подачу заявки на дозвіл використовувати вакцину у надзвичайних ситуаціях в США важливим кроком на шляху до того, щоб якомога швидше зробити вакцину BioNTech і Pfizer доступною для населення всього світу.

Якщо Європейське агентство лікарських засобів вирішить, що переваги потенційної ​​вакцини BNT162b2 переважають над ризиками її застосування, то воно буде рекомендувати видачу обмеженого доступу на ринок – тимчасовий дозвіл на застосування препарату в зв'язку з тим, що його клінічні випробування ще повністю не завершені.

На аналогічне рішення європейських органів розраховує і Moderna. Скільки саме часу триватиме розгляд цих заявок, наразі невідомо.

Що відомо про готовність вакцини для масового щеплення проти COVID-19

  • BioNTech і Pfizer першими заявили про ефективність вакцини проти коронавірусу, її назва – BNT162b2. Спершу ефективність вакцини становила 90%, потім показник змогли підвищити до 95%. В дослідженнях взяли участь понад 40 тисяч людей.
  • Moderna оголосила, що її вакцина проти COVID-19 ефективна на 94,5%. До випробувань залучили понад 30 тисяч учасників у США. Серед добровольців – люди, яким за 65, та представники різних національностей.
  • Обидві вакцини створені на основі технології mRNA(матрична РНК): суть їх дії полягає в продукції білків, які схожі з білками вірусу і здатні викликати імунну відповідь.
  • Ціна за дозу вакцини компанії Moderna буде близько 38 доларів – набагато вище, ніж Pfizer – 20 доларів.