Питання найближчим часом обговорять на консультативній закритій нараді, повідомляє The Guardian. Дослідження з інфікуванням здорових людей можуть дати результати швидше, ніж звичайні польові випробування вакцин, в яких доводиться чекати, поки учасники заразяться природним чином.

Читайте також Перехворіти на коронавірус чи вакцинуватись: який імунітет кращий

Плюси та недоліки таких досліджень

Та не усі вчені погоджуються з таким наміром, є певні застереження. Адже це доволі негуманно спеціально інфікувати добровольців вірусом, від якого немає ліків.

Водночас прихильники такого методі переконані, що ризики COVID-19 для молодих і здорових людей мінімальні, а користь для суспільства – висока.

Подібні дослідження також можна використовувати для порівняння ефективності декількох вакцин-кандидатів, розробки методів лікування і збору даних про наслідки інфекції, що в умовах реального часу здійснити складно й довго.

Відомо також, що уряд Великої Британії вже інвестував близько 30 мільйонів фунтів стерлінгів на підтримку досліджень, попри відсутність етичного схвалення.

Що відомо про цей вид досліджень

  • Це контрольовані дослідження, які передбачають навмисне зараження здорових добровольців. Дослідження можуть бути важливими та цінними для тестування вакцин.
  • У ВООЗ головною перевагою вважають темпи проведення досліджень. Крім того, у польових умовах піддаються ризикам більша кількість учасників.
  • Дослідження із зараженням також використовуються для вивчення процесів інфікування та утворення імунітету від початку.
  • Завдяки цьому їх можна використовувати для перевірки тестів на імунітет до SARS-CoV-2 та в дослідження ризиків передачі від інфікованих людей.
  • Такі результати можуть значно поліпшити загальні заходи громадської охорони здоров'я на пандемію.

Досвід навмисного зараження здорових людей для тестування вакцин почалася в 1796 році, коли англійський лікар Дженнер прищепив восьмирічного хлопчика від чорної віспи, а потім перевірив її ефективність, заразивши дитину цією хворобою. У хлопчика не розвинулось утворення, що й довело ефективність вакцини.

З того часу такі контрольні випробування використовувалися для тестування вакцин проти черевного тифу, холери, малярії і безлічі інших хвороб.

У США такі дослідження в ХХ столітті проводили в психіатричних установах і в'язницях, де учасники насправді не були добровольцями. У 1974 році в США прийняли Закон про національні дослідження, який встановив захист учасників досліджень на людях. Тому, на сьогодні всі випробування в США на людях вимагають погодження із інституційними наглядовими радами, а також схвалення уряду.

Що відомо про вакцинацію від коронавірусу

  • 8 грудня у світі розпочали вакцинацію звичайного населення, вперше вакцину ввели не добровольцю.
  • Імунізацію розпочали препаратом від Pfiser у Великій Британії
  • Першу дозу вакцини отримала Маргарет Кінан – 90-річна жителька Північної Ірландії.
  • Україна отримає приблизно 8 мільйонів доз вакцини від коронавірусу з ініціативи COVAX.

До теми Степанов попросив у США вакцину від COVID-19 "в режимі тестування"

Чи готові українці вакцинуватися інфографіка 24 канал
Чи хочуть українці вакцинуватися проти коронавірусу / Колаж 24 каналу